Een zondagwandeling van 21 km voor leden van de NKBV.
De wandelcommissie heeft een leidraad opgesteld voor de wandelingen in deze coronatijd. Die leidraad vind je hier. We vragen je om deze leidraad door te lezen als je mee wilt wandelen.
Max. aantal wandelaars: 20, exclusief de organisator.
Aanmelden verplicht. Aanmelden kan vanaf ongeveer een week voor de wandeling.
Nadat je op de aanmeldknop geklikt hebt, log je in bij Mijn NKBV om je aan te melden. Na de aanmelding krijg je een mail dat de aanmelding gelukt is.
De lengte van de eigenljke wandeling is 19 km (station Zutphen - IJsselvallei – station Deventer), maar vooraf is er een facultatieve korte stadswandeling van 2 km door het historische centrum van Zutphen.
LET OP: Volgens de planning zou er vanaf museumcafé Kribbe een inkorting van de route mogelijk zijn via een pont naar de bushalte in het centrum van Gorssel. Het blijkt dat deze pont niet meer vaart (laatste vaardag 24 oktober), dus die inkorting is niet mogelijk.
Start: Buiten bij de uitgang aan de voorkant van station Zutphen:
10.45 uur voor de facultatieve voorronde, korte stadswandeling van 2 km door het historische centrum van Zutphen;
11.45 uur voor de eigenlijke wandeling door de IJsselvallei.
LET OP: Hou er rekening mee dat in de nacht van 30 op 31 oktober de klok een uur wordt teruggezet vanwege de wintertijd.
Openbaar vervoer: Trein naar station Zutphen.
A. Aankomst station Zutphen uiterlijk 10:45 uur
B. Aankomst station Zutphen uiterlijk 11:45 uur
LET OP: Dit weekeinde geen treinen tussen Lochem en Zutphen wegens werkzaamheden. Vervoer per bus, uurdienst. Houd dus rekening met langere reistijd.
Eigen vervoer: P+R Station Zutphen (Q-Park; net ten noorden van het station; adres: Lijmerij 2, 7201 LW Zutphen). Maximaal dagtarief treinreiziger € 3,50. Wanneer goedkoop parkeren bij station Zutphen? Heb je een OV-chipkaart of NS-Business Card? Dan parkeer je voor het goedkope P+R tarief. Voorwaarde is wel dat je dezelfde dag een treinreis binnen Nederland maakt en in- en uitcheckt bij een ander treinstation (dus vanuit eindpunt Deventer met de trein terug naar Zutphen). (https://www.transferiumparkeren.nl/zutphen)
Horeca onderweg: Advies: neem voor de zekerheid zelf eten en drinken mee. Wellicht kan er geluncht worden na ong. 13 km bij museumcafé De Kribbe (op het ruime terras buiten of wellicht ook binnen; drankjes en bescheiden menukaart). Adres: Weerdseweg 6A, 7384 CJ Wilp, 0571 262 522. Het aanpalende landbouwmuseumpje toont de geschiedenis van het oude boerenland ‘de Wilpse Klei’. Enkele dagen voor de wandeling wordt gecheckt wat er i.v.m. corona mogelijk is qua lunch.
Wandelgebied:
A. Facultatieve voorronde: korte stadswandeling van ong. 2 km door het historische centrum van Zutphen.
In de middeleeuwen was Zutphen, strategisch gelegen aan de samenvloeiing van de Berkel en de IJssel, een belangrijke Hanzestad en lange tijd de rijkste stad van Gelre. Het is ook één van de oudste stedelijke centra in Nederland. Veel van de rijke historie als hofstad van bisschop en graaf, als vesting- en garnizoensplaats is nog af te lezen aan de vele goed bewaarde stadspanden en restanten stadsmuur, zoals de Berkelpoort. Een korte wandeling biedt een eerste indruk van dit alles. Overigens dateert de doorbraak van de Rijn via de IJssel naar wat nu het IJsselmeer heet vermoedelijk pas uit de eerste eeuwen na het begin van onze jaartelling!
B. Wandeling IJsselvallei
Vanaf het station steken we al snel via een smal voetpad de IJsselbrug over. Dan zitten we meteen in de uiterwaarden met prachtig uitzicht op het IJsselfront van Zutphen. Deze wandeling aan de westkant van de IJssel voert ons nu eens over een lage zomer- of hoge winterdijk dicht langs de rivier, dan weer door of langs vaak zeer brede en soms dichtbegroeide uiterwaarden met oude rivierarmen en –plassen. Onderweg passeren we een steenfabriekje (in het verleden veelal door een klooster gerund, vandaar de term ‘kloostermoppen’), boerderijen in overloopgebieden op terpen, enkele gemalen en een oude houtzaagmolen. Een heel mooie plek is de imposante toren van kasteel Nijenbeek op de grens van het voormalige Gelre en Oversticht, die lange tijd fungeerde als ‘Gelders waakhuis’ aan de IJssel. Pal ernaast staat de oudste populier van Nederland. We bereiken de toren via het landgoed De Poll. Na een mooie lange grasdijk met imposante bomen komt het waterfront van Deventer in zicht. Ter plekke van het prachtige historische centrum van Deventer, ook een belangrijke Hanzestad, steken we de IJssel weer over, dit keer met een pont voor voetgangers en fietsers. Zowel voor als na de pontoversteek zijn er mogelijkheden om iets te drinken. Vanaf de pont bereik je via de binnenstad na een km lopen het station, het eindpunt van de route.
Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.