Een donderdagwandeling van 17 km voor leden van de NKBV.
Openbaar vervoer: Trein naar station Bussum Zuid.
Eigen vervoer: Gratis parkeren bij station Bussum Zuid
Horeca onderweg: Er is horeca onderweg, maar wel eten en drinken meenemen, want het is afhankelijk van de grootte van de groep.
Wandelgebied:
Direct vanuit station Bussum-Zuid lopen wij via de Kampsche Heide richting het weelderig groen van de Buitenplaatsen in 's-Graveland. We maken een rondje door dit gebied en pakken de 's Gravelandse vaart aan beide zijden.
In de folder van Natuurmonumenten wordt gerept over "woeste gronden, kale heide" (omstreeks 1650) en over ontginning hiervan door welgestelde Amsterdamse kooplieden. Het gedolven zand werd met trekschuiten naar Amsterdam vervoerd om de grachtengordel uit te breiden en het huisvuil werd mee teruggenomen als voeding voor de arme grond.
Het leven buiten de stad beviel de rijke Amsterdamse kooplieden wel en men kreeg toestemming om, i.p.v. in hun boerderijtjes te bivakkeren, hun eigen privé-zomer- residenties te bouwen. De lokale bewoners waren helaas niet meegenomen in dit proces, maar na 100 jaar strijd kwam er een contract en kon men beginnen met de bouw.
Als eerste werd de 's-Gravelandse vaart gegraven en de arbeiderswoningen kwamen direct aan de vaart en aan de andere ruimere groene kant de statige zomerlandhuizen. Dat betekende dus werkgelegenheid, vooral in de zomerperiode als de landeigenaren aanwezig waren. Als buffer voor de moeilijke winterperiode werd er door de vrouwen begonnen met het wassen van kleding. Dit werd een zeer succesvolle wasserij-industrie mede door het van nature zeer zachte en schone water.
Na de tweede wereldoorlog begint het verval van de buitenplaatsen. De Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten koopt deze op om de schoonheid van de landgoederen te bewaren.
Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.