Rondje Eerbeek

Vorige

Startdatum
15-sep-2022

Starttijd
11:00

Locatie
Eetcafé Stuyv inn (open vanaf 10:30)

Stuyvenburgstraat 143
Eerbeek
Nederland

Programmatype
(Berg)wandelen

Groep(en)
Dagactiviteit

Is gratis

Een donderdagwandeling van 17 km voor leden van de NKBV.


Openbaar vervoer:  Reiss buslijn 43 vanaf station Dieren of Apeldoorn Centraal naar Eerbeek, halte Centrum.
Vanaf station Dieren:  vertrek: 10:02,  aankomst 10:23
                                       vertrek: 10:32,  aankomst 10:53
Vanaf station Apeldoorn Centraal:  vertrek: 10:05,  aankomst: 10:38
Vanaf de bushalte is het 2 minuten lopen naar het startpunt.

Eigen vervoer: Gratis in de omgeving, bijv. achter de Plus supermarkt, bereikbaar via de Coldenhovenseweg.

Horeca onderweg: Het restaurant van Landal park Coldenhove, Boshoffweg 6, Eerbeek.

Wandelgebied:
We gaan het buitengebied van Eerbeek ontdekken. Eerbeek is een plaats met veel bedrijvigheid, ontstaan door de aanwezigheid van bos en sprengen, waar watermolens hun energie vandaan haalden en zo voor de productie van papier werden ingezet. De huidige papier en kartonfabrieken zorgen ook voor veel transport- en toeleveringsbedrijven. Doordat ook de kartonageindustrie zich hier ontwikkelde, kwamen veel arbeiders uit de omgeving van Krommenie naar Eerbeek.
We wandelen langs sprengbeken en industrieel erfgoed, afwisselend door bos en  weiland.
In het zuidelijke deel van de wandeling komen we langs een afgelegen industrieterrein en een stukje van de Veluwse stoomtreinbaan.. Aan de overkant van de Harderwijkerweg komen we in een bosgebied, in de omgeving van Parc Coldenhove liggen de fundamenten van het Jachtslot Coldenhove dat dateert uit 1300; tussen1700-1795 was het in bezit van het Koninklijk Huis. Hierna is het terrein verder verkaveld en kwam het grotendeels in bezit van Papiermolen Coldenhove.
In 1931 kocht de heer C.A. Wolzak een stuk grond van de eigenaar van papierfabriek Coldenhove en opende hetzelfde jaar Kampeercentrum Coldenhove. Dit was de 2de camping in Nederland, het terrein was door zijn ligging erg geschikt om te kamperen. In de 2de wereldoorlog bood de Heer Wolzak onderdak op Coldenhove aan onderduikers, evacuees en Engelse piloten. Na de lunch lopen we o.a. langs het Kerstensmolentje, hier werd in 1717 aan de Gravinnenbeek een tweede papiermolen gebouwd, de Nieuwe molen; later werd deze molen naar de pachter Hendrik Kersten genoemd.  Deze molen is in 1933
afgebroken. Waar ooit het waterrad zat, is nu een watervalletje om het hoogteverschil te overbruggen.
De grove dennen die overal in de bossen zijn aangeplant waren eerst bedoeld om het stuifzand vast te leggen en voor de papier industrie, later vanaf 1900 werden ze op grote schaal aangeplant als stuthout in de mijnen, want dennenhout kraakt voordat het breekt. In de noord/oosthoek van Eerbeek lopen we grotendeels door open veld, in dat deel is ook een voedselbos aangeplant. Aan het einde van de wandeling komen  we bij het huis te  Eerbeek, dit kent een lange geschiedenis, het landhuis werd in 1822 geheel verbouwd, waarna het z’n huidige uiterlijk kreeg. In 1895 kochten prof. Dr. Max Weber en zijn vrouw dr. Anna Weber-Bosse het landgoed. Daarmee kreeg Eerbeek een van de belangrijkste zoölogen, en een bekend algologe als inwoners. Met hen reisde een stoet aan hoogleraren, bezoekers vanuit de gehele wereld, exotische gewassen en dieren mee. Het landgoed Huis te Eerbeek is tegenwoordig in gebruik als hotel-restaurant en de exotische tuin is grotendeels opengesteld, het is in bezit van Gelders Landschap en Kastelen.
Tot slot komen we  langs de Koren/oliemolen, die al in 1395 wordt genoemd. Het hoorde bij de bezittingen van Huis te Eerbeek. De Eerbeekse oliemolen is de enige nog werkende bovenslag watermolen in Nederland. Omdat boeren ook regelmatig met het koren naar de graanmalerij  moesten, ontstond er op deze plek ook een café.


Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.

Startdatum
15-sep-2022

Starttijd
11:00

Locatie
Eetcafé Stuyv inn (open vanaf 10:30)

Stuyvenburgstraat 143
Eerbeek
Nederland

Programmatype
(Berg)wandelen

Groep(en)
Dagactiviteit

Is gratis