Een donderdagwandeling van ongeveer 18 km voor leden van de NKBV. Deze wandeling bestaat uit een facultatieve stadswandeling van ong. 2,5 km in Deventer met daarna een wandeling van ong. 15,5 km naar Olst.
Voor de stadswandeling is er een maximum van 16 deelnemers (incl. de organisator). Aanmelden voor de stadswandeling is verplicht; zie de aanmeldinformatie. De stadswandeling start om 10:30 uur aan de voorkant van station Deventer.
Voor de wandeling van het centrum van Deventer naar Olst is er geen maximum en hoef je je niet aan te melden. Deze wandeling start om 12:00 uur bij het voorportaal van de Lebuinuskerk, aan de voet van de kerktoren, schuin tegenover Eetcafë De 7e Hemel, Grote Kerkhof 28. Loop vanaf het station de stad in over de Singelstraat en later het Sijzenbaanplein. Daar rechts aanhouden, dan linksaf de Smedenstraat in en daar rechtsaf de Lange Bisschopstraat. Die helemaal uitlopen tot de Lebuinuskerk. Het is ongeveer 1 km lopen. Kijk hier voor een kaartje van de looproute.
Openbaar vervoer: Trein of bus naar station Deventer.
Eigen vervoer:
Gratis parkeren kan bij station Olst (eindpunt van de wandeling): P+R station Olst, Stationsweg, 8121 CL Olst. Neem vandaar de trein naar Deventer (halfuursdienst, duur 8 min.).
Parkeren bij station Deventer: Parkeergarage Stationsplein: maximale dagtarief (00.00 tot 24.00 uur): € 10.
Horeca onderweg:
Advies: neem s.v.p. (ook) zelf eten en drinken mee. Normaal gesproken is er op enkele plekken horecagelegenheid: sowieso aan het einde van de stadswandeling in het centrum van Deventer en aan het einde van de tocht in het centrum van Olst. Of op weg naar Olst een ‘rustpunt’ bij boerderij De Randerhoeve c.q. een klein koffierestaurant bij kasteel De Haere open zijn is onzeker. Vanaf ongeveer een week voor vertrek vind je hier nadere informatie.
Wandelgebied:
A. Facultatieve stadswandeling in het historische centrum van Deventer (ong. 2,5 km).
Deventer is gesticht rond het jaar 770 AD toen de Angelsaksische missionaris Lebuinus een houten kerkje bouwde op een rivierduin dichtbij de plek waar de Schipbeek uitmondde in de IJssel. De stad behoort tot de oudste steden in Nederland, kreeg stadsrechten rond 1230 en was een van de belangrijkste Hanzesteden in de Lage Landen met een bloeitijd met name in de 11e en 12e eeuw. Naast handelsstad was Deventer ook altijd een belangrijk religieus centrum. Niet alleen fungeerde de stad eeuwenlang als dependance van het bisdom Utrecht, maar ook was het de geboorteplaats van Geert Grote, de grondlegger van de Moderne Devotie. Naast boekenstad en koekstad is Deventer bij velen ook bekend vanwege het Dickens Festijn. Tijdens de stadswandeling worden vele belangwekkende gebouwen en pleinen bezocht en selectief toegelicht. Denk bijvoorbeeld aan de Vikingwal, de sfeervolle Brink met z’n prachtige Waag, het middeleeuwse mooi gerestaureerde Bergkwartier en de imposante Lebuinuskerk aan het Grote Kerkhof. Aan dit plein staan ook het Stadhuis, het Landhuis (voorheen o.m. deeltijdzetel van de Staten van Overijssel) en de Latijnse School. De Proosdij uit 1130 is het oudste stenen huis in Nederland.
Na afloop van de wandeling leggen we even aan bij een horecagelegenheid, voordat we beginnen aan de hoofdwandeling.
B. IJsselvalleiwandeling van het centrum van Deventer naar station Olst (ong. 15,5 km).
De route loopt voor een belangrijk deel door uiterwaarden van de IJssel en over enkele lommerrijke landgoedgebieden. Soms is het struinen geblazen daar waar er geen vaste route is. Vanaf de Lebuinuskerk koersen we via enkele smalle straatjes naar de IJsselkade en volgen de rivier naar het noorden. Al snel lopen we langs een graspad langs het water. Na enige tijd bereiken we de uiterwaarden ter hoogte van het dorp Diepenveen. Hier in de mooie Keizers- en Stobbenwaarden zijn rond 2013 in het kader van het project ‘Ruimte voor de rivier’ diverse nevengeulen gegraven en is het agrarisch gebruik flink teruggedrongen ten behoeve van natuur en recreatie. Hierna volgen we een route aan de binnenkant van de dijk en komen uit bij het fraai gelegen landhuis De Haare met daarbij ook een nepruïne. Dit landgoed speelde ten tijde van de Koude Oorlog een belangrijke rol in het kader van de IJssellinie. Vanaf 1950 werd deze verdedigingslinie in hoog tempo en in het geheim opgebouwd. Doel: weerstand bieden in het geval van een eventuele invasie van de Russen. Restanten van verdedigingswerken zijn nog zichtbaar in de vorm van een hospitaalbunker, een commandobunker, stellingen voor luchtafweer, inlaatwerken voor inundatie, enz. Voor we het station van het gezellige dorp Olst bereiken komen we nog door een nat bosgebied en een park annex bufferzone.
Kijk kort voor de wandeling nog even hier of er nog aanvullingen of wijzigingen zijn.