Nieuwsbrief 2022-5

Sportklimmen

Het was weer een mooi klimjaar

Terugkijkend op het afgelopen jaar kunnen we zien dat dat er veel belangstelling is geweest voor onze activiteiten. Elk weekend was nagenoeg volgeboekt en soms stonden er nog deelnemers op de wachtlijst.

Bijzonder was dat we dit jaar elke keer konden genieten van droog en zonnig weer. De niet-maaltijd-vervangende borrel is steeds in de open lucht gehouden: onze tent hoefden we niet op te zetten! Voor de klimmers is dat mogelijk een positief gevolg van de opwarming van de aarde. Maar, uit de Klimaattop die in Egypte gehouden is, weten we dat de klimaatsverandering desastreuse gevolgen heeft voor de wereld.

Daarom wil de klimcommissie proberen zo duurzaam mogelijk te werken. Dat doen we al door telkens op te roepen tot carpooling en mogelijk zal de klimweek in een warm land plaatsvinden op een locatie die niet per vliegtuig, maar per openbaar vervoer bereikbaar is. In onze jaarvergadering zullen we hierover spreken.

 

Klimcommissie NKBV Masters

In het afgelopen jaar is er geen verandering gekomen in de samenstelling van de klimcommissie. Bij toerbeurt nemen de bestuursleden het voorzitterschap van de commissie op zich.

De klimcommissie is als volgt samengesteld:

Adrie Zwemer

contact met instructeurs; aandacht voor veiligheid

André Vreeken

beheer van de touwen en overige materialen

Harm Jansen

contact met instructeurs

Mart Schouten

nieuwsbrief; vervanger voor vergaderingen van sectie NKBV Masters, beheer tent

Nannette Groothuis

penningmeester

Siem van Baar

bestuurslid van sectie NKBV Masters; contactpersoon voor ICT en PR.


Contact

Via de mail klimcommissie@sectiemasters.nkbv.nl kunt u in contact komen met de klimcommissie

Klimactiviteiten NKBV Masters in 2023

De klimcommissie heeft voor 2023 weer verschillende buitenklimactiviteiten gepland: drie klimweekenden, een midweek en in de herfst een klimweek in een warm land. Op het moment van schrijven van deze Nieuwsbrief zijn de data nog niet geheel vastgesteld. Mogelijk wijzigt nog een en ander en/of wordt er een extra activiteit toegevoegd.

datum

rotsen

camping

thema

opgave op website

Weekend

13-14 mei

Hotton

?

Veiligheid: mens en materiaal

Aanmelden vanaf 18 maart via de Agenda op de website

Midweek

4 -9 juni

Diverse rotsen in Belgie

Du Bocq

Alleen zelfstandige klimmers

Aanmelden vanaf 2 april via de Agenda op de website

Weekend

24 - 25 juni

24 Yvoir

25 Durnal

Du Bocq

Klimtechniek

Aanmelden vanaf 29 april via de Agenda op de website

Weekend

2 – 3 september

Yvoir

Du Bocq

Nader te bepalen

Aanmelden vanaf 1 juli via de Agenda op de website

Klimweek in de herfst

Eind september

Frankrijk

?

Alleen zelfstandige klimmers

?

 

Thema’s van klimweekenden

Net als de vorige jaren plaatsen we elk klimweekend in een thema. Naast de gebruikelijke uitdaging, inspanning en ontspanning in de weekenden zorgen we ook voor verbetering van onze klimtechniek en aandacht voor de veiligheid. Alle deelnemers doen hieraan mee. In de komende nieuwsbrieven zullen de thema’s worden toegelicht.

 

Klimmidweek

Klimmen doe je niet in je eentje. Daar zijn minimaal twee personen voor nodig. Daarom organiseren we een midweek, waarin je anderen kunt ontmoeten waarmee je samen kunt klimmen. Het is een midweek zonder instructeurs. Je klimt dus geheel op eigen verantwoordelijkheid. Daarom kunnen alleen zelfstandige klimmers aan zo’n midweek deelnemen.

Informatie

Meer informatie over onze klimactiviteiten: zie op onze website activiteitenoverzicht klimsport

Verslagen:

Klimweekend in augustus

Tijdens laatste klimweekend, dat geheel volgeboekt was, werd op 2 verschillende rotsen geklommen. Frits de Leeuw heeft een verslag geschreven van zijn ervaringen rond dit weekend. Klik op het plusje om het verslag te lezen. En als je het verslag wilt downloaden, klik dan hier.

Met Jan Koppen afgesproken om de donderdag en vrijdag er aan vast te koppelen en zijn we op donderdag in de bloedhitte met Margriet en Hetty erbij een 12 km gaan wandelen in de buurt van klimgebied Mozet. Daarna op camping aangekomen, verbaasde het ons dat er al diverse klimmers met campers en al aanwezig waren.

Op de vrijdag met Jan K. wezen klimmen bij Furfooz op de Aiguilles de Chaleux die met de voet in de Lesse staat. Daarbij eerst abseilen en verder avonturieren met soms wederom een abseil. De eind uitklim met een schoorsteen hadden we het vorige klimweekend ook gedaan, maar nu had ik de rugzak van Jan op en had daardoor geen ruimte om goed te schoorstenen en had ook geen ruimte om een been hoog op te tillen. Uiteindelijk met veel gewurm en gedraai gelukt. Margriet en Hetty wandelden die dag een deel van de GR129 vanaf Dinant.

Op camping Du Bock stonden we weer op het veldje Escalade en arriveerden de meeste klimmers deze avond. In verband met de extreme droogte dit keer geen kampvuur.

Harm was verhinderd om te komen, waardoor we ook de partytent niet ter beschikking hadden; dit keer waren wel de koppelstukken netjes door Jan Habraken meegenomen. Dankzij het gigantisch mooie weer was die partytent ook niet nodig.

Op zaterdag was het klimmen geblazen in Yvoir en werd er in groepjes van 3 geklommen. Het toegangstunneltje was nu, in tegenstelling tot vorige keer, niet ondergelopen met water. Gelukkig was het bewolkt weer met slechts eventjes een moment dat de zon doorkwam. Tegen half vier stopten de meesten met klimmen om daarna op de camping mee te kunnen helpen met de voorbereiding van de aangeklede borrel.

Op zondag klimmen in Durnal, waarbij we eerst een halfuurtje uitleg kregen van de instructeurs Danny en Frank, waarbij Frank in de wand liet zien hoe je voetfouten maakt en dat het vervelende consequenties heeft als je dan komt te vallen. Deze dag werd ik zelf ingedeeld met Pieter van Leeuwen, die ook meegaat naar Spanje en nu voor het eerst met de 50 Plus mee was. Pieter zag dat een Belgische dame naast hem viel en door een voetfout een schrijnplek op haar been opliep. In de middag zag ik terwijl ik zelf voorklom dat een paar meter naast me Ludo bij het voorklimmen ineens viel en dwars kwam te hangen, terwijl er tevens een brok steen van doorsnee 20 cm naar beneden vloog. Deze steen was losgekomen en had zijn voet geraakt en had beneden zijn zekeraar Dorine geschampt bij de bovenarm. Na ziekenhuis bezoek in Nederland bleek er gelukkig niets gebroken bij hem. Na het incident heeft Andre ter plaatse nog vele stukken steen die niet meer solide zaten naar beneden gegooid. Rond drie uur zat ook deze klimdag erop.

Dit klimweekend kreeg nog een staartje, want na aankomst thuis bleek ik met nog 6 anderen Covid te hebben,

Frits de Leeuw

Klimmen in een warm land

Eindelijk, na twee coronajaren kon het klimmen in een warm land weer doorgaan. We waren in de tweede week van oktober in El Chorro in Spanje. Klik op het plusje om het verslag te lezen. En als je het verslag wilt downloaden, klik dan hier.

Eindelijk, na twee coronajaren kon het klimmen in een warm land weer doorgaan. 20 deelnemers waren in de tweede week van oktober in El Chorro in Spanje om daar te genieten van de vele klimmogelijkheden die daar zijn.



Volop goed behaakte rotsen in de omgeving, met routes in verschillende moeilijkheidsgraden, zodat ieder op zijn eigen niveau kan klimmen. Zaterdag waren de meeste deelnemers al aanwezig, en tijdens een gezamenlijke maaltijd in een nabij gelegen restaurant spraken we af dat we de eerste dag met z’n allen naar hetzelfde gebied zouden gaan, zodat we wat zicht op elkaar hebben.
De volgende dagen werden er wisselende groepen gemaakt, die naar verschillende gebieden gingen, zodat ieder op een leuke manier aan z’n trekken kon komen. Bij de keuze van de rotsen speelde mee welke ambities men had: willen we single-pitch of multipitch klimmen; welke gradaties van de routes dagen ons uit; dicht bij een parkeerplaats of op grotere loopafstand; in de schaduw aan de noordzijde, of in de brandende zon aan de zuidzijde; rotsklimmen, of klettersteig; of wandelen op de Caminito Del Rey, een dagje niet klimmen en de omgeving verkennen.



Maar helaas, op dinsdagavond viel één van de niet-klimmers met haar fiets, op zo’n ongelukkige manier dat ze haar dijbeen heeft gebroken. Op zo’n moment gaat er een schok door de gezellige week en worden de deelnemers geconfronteerd de Spaanse gezondheidszorg, de mogelijkheden van de Nederlandse hulporganisaties, en de mogelijkheden voor repatriëring. Uiteindelijk was ze na anderhalve week eindelijk weer thuis en is ze druk bezig met de revalidatie. Verschillende deelnemers van de klimweek hebben hierbij intensief geholpen, en ook ervoor gezorgd dat hun camper naar Nederland werd terug gereden.
Behalve de direct betrokkenen hebben de andere deelnemers nog twee dagen leuk kunnen klimmen. Wat de klimactiviteit betreft kunnen we spreken van een geslaagde week. Tijdens de slotmaaltijd op vrijdagavond zijn Harm en Nannette bedankt voor al het werk dat ze gedaan hebben om deze klimweek mogelijk te maken en in goede banen te lijden.



En we eindigden met een gedichtje:
Samen lachen, samen delen
want dat kun je niet alleen
samen praten, samen spelen
want dat moet met meer dan één
samen proeven van het goede
samen smullen keer op keer
samen weten en ervaren
samen smaakt gewoon naar meer.

En verder....

Klimvaardigheidsbewijs Outdoor voorklimmen

In het afgelopen jaar hebben twee deelnemers van onze weekenden de cursus outdoorklimvaardigheid gevolgd en het bijbehorende certificaat behaald.

De klimcommissie vindt het van belang dat er veilig geklommen wordt. Daarom bieden we de klimmers, die regelmatig met onze weekenden meegaan en inmiddels over een aantal vaardigheden beschikken, de mogelijkheid aan om zo’n cursus te volgen. Ben je ook regelmatig deelnemer aan onze weekenden en wil je weten of de cursus ook voor jou geschikt is? Meld je dan per email bij de klimcommissie. In overleg zullen we bekijken hoe dat georganiseerd kan worden.

 

Introducees

Het is mogelijk om tijdens een weekend introducees, die geen lid zijn van de NKBV, deel te laten nemen. Dit moet vooraf aangevraagd worden, zodat we zaken zoals een tijdelijke klimkaart voor de rotsen en de verzekering goed kunnen regelen. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

 

Klimmaatjes

Als je zelfstandig wilt klimmen, hoe vind je dan de juiste klimmaatjes? In verband met de privacy-wetgeving mag de klimcommissie geen gegevens over deelnemers bekend maken. Maar je heb wel de volgende mogelijkheden:

  • Via het Forum van de NKBV Masters Hier kun je een oproep achterlaten, waar belangstellenden op kunnen reageren. Het is dan wel van belang dat je zo af en toe kijkt op het prikbord om te zien of er voor jou interessante oproepen op staan.

  • De andere mogelijkheid is natuurlijk zelf je eigen netwerk van klimmaatjes te ontwikkelen. Als je tijdens een klimweekend iemand tegenkomt waarmee je in de toekomst zelf nog wel eens zou willen klimmen, kun je van haar/hem de adresgegevens vragen zodat je zelfstandig en rechtstreeks contacten kunt leggen.



Jaarvergadering Klimcommissie

Op zaterdag 3 december heeft de klimcommissie haar jaarlijkse vergadering gehouden.

De commissie constateert dat er het afgelopen jaar goede belangstelling was voor haar activiteiten: ze waren alle nagenoeg volgeboekt. In het komende jaar willen we daarom op dezelfde voet verder gaan.

De klimcommissie is onderdeel van de NKBV, die aandacht heeft voor duurzaamheid, klimaatverandering en vliegschaamte. Daarom organiseren we het klimmen in het warme land in 2023 wat dichter bij, in Frankrijk. Nadere informatie daarover volgt.

Naast de vele activiteiten die landelijk en door regio’s worden aangeboden biedt de klimcommissie haar activiteiten aan. Het bijzondere aan onze activiteiten is dat het met oudere leeftijdsgenoten is, waarbij ook aandacht besteed wordt aan gezamenlijkheid en onderlinge contacten in de groep deelnemers. De niet-maaltijd-vervangende-borrel tijdens de weekenden is hier onderdeel van.

Daarnaast zijn nog vele praktische zaken aan de orde gekomen, die van belang zijn om onze activiteiten goed en veilig te organiseren. De commissie ziet het komende klimjaar met vertrouwen tegemoet.